Premium Sailing Team

Helsinki-Tallinn Race

No nii, lõpuks leidus hetk ka Helsinki Tallinnast väike kokkuvõte kirjutada.

Helsingis ööbis meid meeskonnast ainult Ivar, Siim ja Kapten. Aarne, Meelis, Thomas ja Indrek saabusid Tallinkiga just ennem starti. Andsime Kauppatorilt 17.10 otsad ja natukese aja pärast selgus, et start oli uues kohas. Andsime mootorga 8 sõlmega minna ja jõudsime kohale nibin nabine ennem starti.

Aega jäi väheks ja tegime küll hästi ajastatud stardi aga liiga ülevalt ja kui esimese kari tagant välja saades olime esiesed. Ennem meid soomlaste IMX40, Ladu Bird kõige ees ja Sylvia allpool.

Edelatuule tuule kuskil 12-14 sõlme ja nurk alguses 70 kraadi. IMX saime möda suhteliselt lihtsalt kohe kui foka lisasoodiga välja tõmbasime ja vahe Lady Birdiga hakkas ka vaikslet vähenema. Süitsime nendega pikka aega kõrvuti ja meie masti vari nende poomil liikus sentimeetri haaval ettepoole.

Helsinki majakaks olime esimesed  ja peale seda hakkas vahe selgelt kasvama. Situatioon oli liiga hea, et mitte midagi teha ja tõmbasime käsaka peale. Tuul hakkas vaibuma ning otsustasime ette Mediumi panna.

Selle operatsiooni käigus tõmmati uus puri kaks korda järjestsoonest välja ja umbes veerand tunni (!) jooksul kui me purjega jebisime tuli Lady Bird järgi ning mööda. Kui lõpuks puri vahetatud ei saanud enam trimmi paika ja kohe oli Bering meist ka möödas ja jupp maad ees.

Siis aga plekkis täitsa ära ja jäime Tallinna majaka ette loksuma. Aarne läks rooli ja loksutas meid Beringu kõrvale ja natukese aja pärast mööda. Siis aga vaikis veel rohkem ja peale pauti tegi laev kohapeal tiiru ning hakkas vöör ees Beringule vastu loksuma!

Päris põnev “võidusõit” oli. Siiski õnnestus uuesti pautida ning mngi imeõrn õhk saada ning üllatus üllatus liikuma hakata. Saime Lady Birdile kõrvale aga siis hakkasid nemad ka loomulikult liikua ning jõudsid majakani umbes laevapikkus ennem meid.

Nüüdseks hakkas tuul ka üle lõuna kagusse keerama. Ennem Nygrundi tegi Lady Bird paudi ning kadus öhe. Meie jätkasie lõpuni vasakule ja kui märgile pautisime ning 20 min hiljem märgi võtsime oli Lady pärs kaugel maas.

Nygrundist Aegna taha sõitsime 2-5 sõlmese tuulega tihedal kursil spinnakeriga Lady Bird tihedalt kuklasse hingamas.

Igatahes suutsime seda positsiooni ka Tallinna lahel ilusti hoida ning isegi suurendada ja finisheerisime oma klassis esimesena. Eesti oli väikse võidu saanud!

Kokkuvõttes siiski kolmas kohta, soomlaste IMX40 tuli meie ja Lady Birdi vahele.

Keskmiste kiiruste võrdluses olime 162 hulgas neljandal kohal. Ees ainult soomlaste suured IRC paadid.

Kuigi palju konkurente oli puudu võib siiski tulemusega rahul olla. Igatahes arvestatav edasiminek eelmise aasta 17. kohast

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *