Premium Sailing Team

Helsingi-Tallinn “Chill” Race – ka nii saab purjetada!

No nii poised ja tüdrukud. Vahelduseks üks kirjatükk milles ei tule sõnagi juttu vigadest või tegemata jätmistest või väikestest või suurematest pettumustest, sest neid lihtsalt ei olnud. Küll aga super meeleolu, hea kamp ja chill.

Peale MM-I jäime Helsingisse Helsinki-Tallinn Race starti ootama. Meeskonnaga oli nagu ikka pula ja MM-i lõpus tegime juba nalja, et rivistame Premiumi MM meeskonna üles ja kaheks loe, et kes sõidavad Albatrossiga, kes Premiumiga Helsingi-Tallinat.

Tallinnast tulid meeskonda täiendama Ivari, kes tõi üle ka 5 aastase kapteni abi Emma ja Mait, neli nimisponsori esindajat, Premiumi MM Teamist Raido Rebane, Vividori pealt Andres Talts ning loomulik Laulukas, kes MM-l osales Forte meeskonnas.

Helsingis kohtusime põgusalt Premiumi reederiga, kes pidas paremaks Helsinki-Tallina Race ühe lustikummuti roolis katkestada…

Võistlusklasside – kolm ORC’d ja IRC – start anti hästi kerge õhuga ja praktiliselt pooltuules. Kõige paremini minema ei saanud kuid peale esimest pauti kus pidime Luna tagant läbi vallama saime puhast õhku ja olime esimeses märgis juba esimesed.

Sealt edasi möödusime järjest enne meid startinutest LYS paatidest ja peatselt olime ka füüsisliselt kogu fliidi eesotsas. Meist eespool helendas ainult 10 minuti varem, seekord LYS arvestuses startinud Nicole CRAMO puri.

Meie kursist pisut kõrgemal paremal püsis üllatavalt hästi pildis ja isegi lähenes üks jaht. Pidasime seda pikalt Olof Rytovaara roolitavaks A40 Flikkiks.

Eesti avamere purjetamisse on viimasel ajal uus popp väljend lisandunud – sisarlaev. Et trendiga kaasas käija ja popid ja noortepärased olla avastasime meiegi, et Premiumil on ka sisarlaev – ja kes muu selleks paremini sobiks kui Xp 44 Albatross sõprade seas tuntud ka lihtsalt “Trossina”. Purjenumbridki sarnased – 499:699.

Selle tõdemuseni jõudmisele aitas kaasa ka häbiväärne asjaolu, et juba ennem starti alustasime SI punkti 1.3 rikkumist, mis rääkis “Päälikön alkoholin vaikutuksesta kilpailun aikana.”

Nagu arvata võib ei tegelenud sellega mitte ainult Päälikö üksi vaid kogu meeskond nagu üks mees, täiel rinnal kogu pea 10 tundi väldanud võistluse ajal nii kaua kui jagus midagi millega seda reeglit rikkuda…

Ühesõnaga varsti märkasimegi, et jaht keda A40ks pidasime oli tegelikult meie sisarlaev. Nad tiksusid poolpleksi vaikslet lähemale kuid Helsingi madala võttis Premium siiski esimesena.

Eesti väikese võiduna olime selleks ajaks mööda saanud ka Nicole CRAMOst kes nagu juba mainitud võistles seekord LYS-s.

Peale Helsingi madalat hakkas taas õhk kergelt liikuma viies pisut varem pautinud sisarlaeva ette ja nad hakkasid vaikselt vahet kerima.

Peale Tallinna madalat ilmus ahtrisse ka 46 jalase Finngulf Luna vöörituled kuid järgnenud 5,5 miilises ühehalsi krüssus Nygrundi nad vahet oluliselt ei vähendanud.

See eest edestas sisarlaev Premiumit Nygrundis juba nelja minutiga. Järgnes vasaku halsi krüss Aegna westikasse. Üllatuslikult pautis Albatross mõne aja pärast  generaalkursilt paremale. Naljaga pooleks ootasime seda tüüpi manöövrit  Helsingi madala juures kus laevu vaid mõned paadipikkused eraldasid ja viie aastane Emma lasi oma purjetamisteooriatel valjuhäälselt üle peegelsileda vee kõlada….

Just sedatüüpi situatsioon oli Premium mõned nädalad tagasi Soome IRC MV-l kus hakkasime plekiga fliidi viimaste hulka vajuma ja viimane piisk roolimehe kannatuste karikasse oli Cramo, kes meist ületiksudes raadiost valjut mussi lasi.

Tookord tõi generaalkursilt ära pautimine Premiumi tanki alt välja ja viis esimeseks. Kui konkurendid toona kaldal Matile õlale patsutasid ja imetlusväärse taktika eest austust avaldasid küsides, et kuidas ta nii geniaalse manöövri peale tuli siis just nii vastus kõlaski, et Cramo raadio mängis liiga kõvasti nendega koos sõitmiseksJ

Kui olime umbes poolel teel Nygrundis Aegna westikasse pööras tuul loetud minutite jooksul ca 60 kraadi paremale ja mõni minut peale pauti olime tublis ülekrüssus ja Code 0 mis IRC arvestuses ei karista sai minna. Järgmised paar miili olid fantastiline purjetamisnauding. Siledal veel kihutas Premium 8,5 sõlmega järgmise märgi suunas.

Aegna märgis läks kurss lahedamaks ja oli spinni koht. Super töö tegi Premiumi vöörimeeskond Ivari Vokki juhtimisel ja purjevahetus Codelt spinnil – manööver mida tegime üldse esimest korda õnnestus kottpimedas suurepäraselt.

Tundus, et taas lähemale jõudnud Luna jätkas Codega ja varsti nad öhe kadusidki.

Sisarlaev see eest ilmus ööpimedusest kui Tallinna lahe kerges õhus neil spinniga Premiumist möödud ei õnnestunud.

Lõpus keeras tuul jälle kõvasti vastu ning finišisse punnitasime spinniga juba väga tihedal kursil.

Võit tuli nii Premiumile IRC arvestuses kui ORC 1-s võistelnud Albatrossile nii, et kas võib veel paremini minna?

Siirast headmeelt tundisme just sisarlaeva võidu üle kelle esimene hooaeg on kõike muud kui lihtsaks osutunud.

Sellel Racel ei olnud siiski võit oluliseim ega parim vaid Premiumil valitsenud õhkkond. Sõitsime nii chillilt ja lõdvarandmega kui põhjamaised inimesed vähegi suudavad. Ei mingit möla ega kisa ega pinget vaid ainult naer ja nail.

Tuleb välja, et ka nii saab võitaJ

Meeskond töötas suurepäraselt ka nimisponsori esindajad keda vahest teenimatult vähese austusega nagu tamka nuppe erinevate greenivajaduste saavutamiseks kogu öö mööda laevalage liigutati.

Aga nad tegid seda vähimagi nurinata kinnitades tõekspidamist, et võit kuulub kogu meeskonnale.

Järgmine päev alustasime enam vähem peale ärkamist hoolitsedes, et õhku vahele ei laseks.

Seejuures oli suureks abiks Premiumi pikajalise koostööpartneri Netgroupi esindajad, kes tulid appi jahti pesema kuigi pealmiselt pesti siiski sisikonda.

Päike, šampus, suurepärane meeleolu ja head sõbrad – ka nii saab purjetadaJ

1 Comment

  1. Alar Volmer

    Ka nautimine on eriti oluline osa purjetamisest… kui mitte kõige oluliseim! Selleni jõudmine ei pruugi alati lihtne olla! Õnne!

    Reply

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *