Premium Sailing Team

VSR Media Guy Lauri silmade ja objektiivi läbi

170 meremiili, üle 1000 purjetaja ja suviselt jäine meri

Ühel neljapäeva õhtul kogunesid kuus Premiumi meeskonnaliiget Pirita sadamasse, et võtta ettemitmetunnine merereis Haukilahtisse Espoos, Volvo Suursaari Race`i stardisadamasse. Vihma kallas kui oavarrest, temperatuur langes alla kümne  ning tuul näis tugevnevat. Olime veendunud, et ülesõidust Soome saab põnev ettevõtmine. Kuna Volvo Suursaari regati algus jäi järgmise päeva õhtusse, siis jagasime meeskonna kaheks. Ühed, kel töö võimaldas, sõitsid juba neljapäeval Helsingisse Haugilahe sadamasse olukorraga tutvuma. Teised saabusid reede pärastlõunal kiirlaevaga.  

 

Pärast kiiret laeva klaarimist ja proviandi pakkimist andsime otsad ning võtsime suuna Helsingisse. Hinnanguliselt arvestasime merereisi kestvuseks 5 tundi ehk kell üks öösel oleksime juba sadamas kinnitatud jahis rõõmsalt maganud. Aga võta näpust. Kuigi olime vetevanaga jaganud esimest rummilonksu, otsustas too näidata oma iseloomu. Mida rohkem Soome lahe keskele seilasime,  seda enam hakkas tõusma tuul, kerkima laine ja ka vihm ei andnud järele. Samal ajal kui kapten suunas jahti läbi paarimeetriste lainete, passis ülejäänud meeskond tuulepealses poordis ja aitas kaaluga krüssus olevat jahti parlanksis hoida. Ja nii lõpuks 8 tundi jutti! Soome skääride vahele jõudes olime läbimärjad, külmunud ja väsinud, kuid kujutluspilt soojas magamiskotis magamisest andis jõudu edasi tegutsemiseks. Õnneks ei pidanud Helsingi piiresse jõudes kaua ootama, sest juba varsti olime sadamas.

Edasised tegevused kirjeldan väga napisõnaliselt: Ümbermagamine. Ärkamine. Lõunasöök (legendaarne pyttipannu) ja saun. Kiire taksoreis Lauttasaari Maritim (www.maritim.fi) poodi ja uuesti ümbermagamine. Kella viie paiku hakkasid laekuma ka teised meeskonnaliikmed ning algas jahi ettevalmistus. Regati start pidi olema õhtul  kell kaheksa, kuid viimasel hetkel muudeti rada, kuna venelased ei andnud ümber Suursaari sõitmiseks luba. Igatahes nõme, sest olin kuulnud, kui ilusana see saar päikesetõusu ajal välja paistab.

Lõplik start tuligi ümberkorralduste tõttu tund aega hiljem. Lahesoppi kogunenud jahid tiirutasid stardiärevuses. Meeskonnaliikmete pulss hakkas kõrgustesse kruvima. Alustasime tihedalt võistlejate vahele surutuna spinniga starti ja liikusime praktiliselt tuulevaikse ilmaga  Helsingi majaka poole. Jahilt avanenud pilt oli võimas. Kõikjal alused, spinnid tuult täis ja ilus sademevaba õhtu. Nii algas ligi 170 meremiili pikkune regatt Soome lahel, mis kestis meie jaoks veidi üle 24 tunni. Sinna vahele jääb ligi 100 meetri pikkuse põhjaõngede liini kiili alla saamine, külmetamine juunikuisel merel ja enda kangeks kallutamine. Tulemuseks oma klassis kolmas koht! Pole  paha.

Sõidupildid on siin: http://www.flickr.com/photos/laurivonlevo/sets/72157619396175020/

Lauri Levo

Media Guy

Premium EST499

 

 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *